Åarap Ãzümlerinin Tür ve ÃeÅitleri
GeliÅtirilmiÅ binlerce üzüm çeÅidi ile bir tek Vitis vinifera için rapor edilmiÅ
V. vinifera muhtemelen, Kafkas DaÄlarından elde edilmektedir, ve bu nebat Åarap üretimi için baÅlıca önemli bitkidir. Ek olarak dünyadaki Åarap üretiminde halen daha . V. labrusca ve V. rotundifolia türleri ABD BirleÅik Devletlerinin doÄusunda yetiÅtirilmektedir. Japonya'da V. Amurensis üretimi rapor edilmiÅ ve Åarap üretiminde çeÅitli ara tür olan melez bitkilerin kullanıldıÄı rapor edilmiÅtir. Dünyada Åarap üretiminde V. vinifera çeÅidinin seçilmesinin en büyük sebebi olgunlaÅmada yüksek Åeker içeriÄine haiz olmasıdır. Fermantasyon için lüzumlu substratı saÄlamasından dolayı, naturel Åeker içinde ne olduÄu % 10 ve daha yüksek alkol içeriÄine haiz Åarap üretimi için yeterlidir. Daha düÅük alkol içeriÄine haiz Åaraplar bakteriyel bozulmalara karÅı kırılgan olduklarından dolayı dayanıksızdır. V. vinifera çeÅidinin olgunlaÅmıŠüzümlerinin asitliÄi Åarap üretimi için de uygundur ve bu meyvenin asitliÄi % 1'den (tartarik asit cinsinden) daha düÅük ve pH'sı da 3.1 ile 3.7 arasındadır. Malik asit de önemli bir asittir ve azca miktarlarda da sitrik asit bulunabilmektedir .
Åarap üreticilerini bu üzüm türünü seçmelerinde etkileyen diÄeri bir unsur de bu üzüm çeÅidinin bileÅimi bakımından oldukça büyük olmasıdır. KabuÄundaki pigmentin rengi açık yeÅilimsi sarıdan, koyu kırmızı, pembe, kırmızı, kırmızımsı mor ve mavi-siyaha kadar deÄiÅkenlik gösterir, suyunun rengi bir çok vakit renksizdir, fakat bazı çeÅitlerinde pembeden kırmızıya olan bir renk görülebilir ve tadı da hafifçe etkisiz bir tattan kuvvetli aromatik bir tada deÄiÅebilir (Gewürztraminer, Cabernet Sauvignon, Zinfandel). Pinot Noir benzer Åekilde bazı çeÅitlerinin suyunda daha oldukça etkisiz tat vardır ve kabuÄunda fermente edildiÄinde karakteristik bir lezzet geliÅir.
V. labrusca ve V. rotundifolia türleri nadiren %10 ve daha oldukça alkol içeriÄine haiz Åarap üretmek için lüzumlu naturel Åekeri içermektedirler ve ilave Åeker bir çok vakit gereklidir. Olgunluktaki asitliÄi son aÅama yüksektir, doÄrusu pH'sı düÅüktür. Bu türün çeÅitleri bir çok vakit öbürlerinden deÄiÅik bir lezzete sahiptirler. V. labrusca ânın tadı metil antranilat'a ve diÄeri maddelere haiz olmasından dolayı tüketiciler tarafınca fazlaca fazla göz önüne alınmaktadır. Bilhassa Concord-tipinde meydana getirilen Åaraplarda bu tat fazlaca yaygındır ve bir çok vakit âkurnazâ olarak adlandırılır.
5,000 çeÅit üzüm çeÅidi renk, büyüklük ve Åekil benzer Åekilde karak
teristik özellikler bakımından, su içinde ne olduÄu, olgunlaÅma süresi ve hastalıklara direnci benzer Åekilde özellikler bakımından birbirlerinden farklılık gösterirler. ÃeÅitli deÄiÅken iklim koÅulları altında yetiÅtirilebilirler ve üzümlerden Åarap elde ederken birçok deÄiÅik iÅlemlere baÅvurulur. Tüm bu deÄiÅimler, günümüzde birçok Åarap çeÅidi olmasına katkıda bulunmaktadır.
TopraÄı İÅleme
Ilımlı bölge bitkisi olmasına raÄmen, asma yarı-tropikal koÅullar altında yetiÅir. SoÄuk iklim koÅullarına adapte olması olanaksız. Ek olarak olgunlaÅmasını saÄlayacak mevsimlerin kısa olduÄu bölgelere adapte olması olanaksız yada düÅük kıŠsıcaklıkları (-7°C'den düÅük) asmayı yada verimli goncaları öldürür. V. Vinifera , V. labrusca âya bakılırsa kıŠÅartlarına bakılırsa daha hassastır.
İklim, olgun üzümlerin bileÅimini son aÅama etkilemektedir. DeÄiÅik bölgelerde üzümlerin arasındaki deÄiÅikliklerin baÅlıca sebebi, asmaların geliÅme sezonunda aldıkları ısı miktarının deÄiÅkenlik göstermesidir. DiÄeri önemli nedenler de gece ve gündüz sıcaklıkları arasındaki farklılık, güneŠıÅıÄına maruz kalma saatleri ve toprak sıcaklıÄıdır.
Ãzümler, geliÅme evresine, averaj günlük sıcaklıÄın 10°C olduÄu bahar aylarında girerler. OlgunlaÅmaya eriÅebilmeleri için, 10°C'nin üstünde bir ısıya gereksinim duyarlar. Isı toplama olarak adlandırılan bu ısı, 10°Cânin üstünde olan averaj günlük ısı deÄerlerinin toplanmasıyla hesaplanır. BaÅarı göstermiÅ yetiÅtirme için averaj 1,800 ısı toplama kıymeti gereklidir. EÄer ısı toplama kıymeti gerekenden düÅükse üzümler olgunlaÅamaz ve büyümeyi yetersiz Åeker ve yüksek asitlikle sonlandırırlar. Bu durum, çoÄunlukla doÄu ABD BirleÅik Devletlerinde ve İsviçre benzer Åekilde soÄuk bölgelerde gözlenir ve bu durum ezilmiÅ meyvelerle Åeker ilavesiyle halledilebilir. Isı toplama kıymeti yüksek olan Cezayir ve Kaliforniya'nın bazı kesimleri benzer Åekilde yerlerde üzümler olgunluÄa erken ulaÅır ve soÄuk Åartlar altında yetiÅtirilen üzümlere bakılırsa daha azca asitlik ve renge haiz olurlar.
Isı toplama kıymetini ve dolayısıyla üzüm bileÅimini etkileyen faktörler: hava drenajı (tercihen bayırda vadiye doÄru), toprak sıcaklıÄı (geliÅme sezonunda 10°C'nin üstünde) ve topraÄın rutubet içinde ne olduÄu (ne fazlaca kuru nede kısa bir süreden daha oldukça fazlaca sulu).
Fransa ve Almanya'nın bazı bölgelerinde olduÄu benzer Åekilde ısı toplama deÄerinin düÅük olduÄu yerlerde mevsimsel durumlar fazlaca kritiktir. GeliÅme sezonu, normalden daha sıcak geçen bölgelerde meyve daha olgun ve daha iyi dengede olur. Sıcak bölgelerde ısı toplamı oldukça düÅük üzümlerden faydalanılarak tatlı Åarap üretilebilir. Bu da üzümü kurutmada daha azca yitik (rutubet kaybı), daha iyi bir renk ve asitlikle sonuçlanmaktadır.
Yabani otlardan arındırma ve budama benzer Åekilde iÅlemler de meyvenin bileÅimini etkileyebilir. TopraÄın bileÅiminin, toprak sıcaklıÄına, kökün topraÄa girmesine, su tutma kapasitesine ve asma besinine tesiri olmasına raÄmen, Åarabın kalitesine olan tesiri bölgeden bölgeye deÄiÅmektedir. Bu olay fazlaca iyi anlaÅılamamaktadır.